figure figure

Hvor mye søvn har du bruk for?

Skrevet af: Anne Larsen

Søvn er ekstremt viktig for vårt ve og vel. Det kan vi nok alle være enige om. Men hvor mye søvn har du egentlig bruk for? Det vil vi gi svar på i dette innlegget.

Svaret er «tyvlånt» i form av videoen nedenfor, som er laget av AsapSCIENCE. En video som vi her på Sovbedre.com er svært begeistrede for – og derfor vil dele med deg.

Hvis du heller vil lese svaret på norsk, så har vi laget en transskribering av videoen nedenfor.

Trøtt? Vi kjenner alle følelsen. Du er irritabel, groggy og ualminnelig doven. Det er du sikkert av den grunn, at du ikke har sovet nok i natt – eller kanskje de siste par nettene. Men hvor mye har du helt presis bruk for å sove? Og viktigere: Kan du «innhente» tapt søvn?

Selv om søvnen er et område det stadig blir forsket mye på, så kan vi med sikkerhet si at søvn er nødvendig for å fungere effektivt og produktivt som menneske. Vi bruker tross alt 24 år av våre liv på å sove. Så det må bare være viktig.

Forskere har testet hvor mye søvn du har bruk for, ved å bringe grupper av mennesker sammen. De forskjellige gruppene av mennesker skal så sove henholdsvis 4, 6 og 8 timer om natten i en lengre periode.

Etter 14 dager utviste gruppen som sov 8 timer om natten, som ventet, nesten ingen utslag i deres kognitive adferd og reaksjonstid. Dog viste de to andre gruppene (6 og 4 timers søvn om natten) en negativ utvikling.

Det tok faktisk ikke mer enn to uker før personene i «6-timers gruppen» fikk en reaksjonstid som er på nivå med en person med en alkoholkonsentrasjon på 0,10%, hvilket er betegnet som «legally drunk».

«4-Timers gruppen» var ikke overraskende enda mer påvirket av den korte søvnen: Personene i gruppen falt sågar i søvn under de forskjellige testene.

I 4- og 6-timers gruppene falt hjernefunksjonen dag for dag – nærmest lineært. Uten noen tegn på forbedring.

Forskere har døpt denne negative utviklingen for «søvngjeld». Kan du betale tilbake denne gjelden?

Etter en natt eller to med for lite søvn, kan hjernen og kroppen faktisk restituere seg selv 100% etter et par netter med optimal søvn. Det viser studier.

Dog vil dårlig søvn i en lengre periode – for eksempel uker eller måneder – restitueringsprosessen av den kognitive funksjon markant langsommere, da det vil ta mange flere netter med god søvn å kompensere for mange netter med dårlig søvn.

Hvis du sover dårlig i en måned eller mer, så er det enda uvisst om hjernefunksjonen vil kunne restituere seg selv helt igjen – eller om det skjer en permanent skade. Paradoksalt vil kronisk dårlig søvn med tiden gjøre deg «immun» mot å «føle deg trøtt». Du blir altså mindre og mindre oppmerksom på at kroppen din og hjernen faktisk trenger å sove for å kunne gjendanne seg selv.

Så hvor lenge bør du sove? De fleste studier viser at 7-8 timer er det mest ideelle for mennesker. Ser man bort fra de kognitive konsekvensene, så vil personer som sover mindre enn syv timer om natten, ha en større risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer, fedme og sukkersyke. For ikke å glemme en 12% større risiko for å dø, sammenlignet med folk som sover mer enn syv timer.

På den annen side, så viser studer også at dersom du sover mer enn åtte timer, så vil det også bety en økt risiko for hjerte- og karsykdommer, fedme og sukkersyke. Og hele 30% større risiko for å dø. Så for mye søvn kan også ha en negativ konsekvens for ditt ve og vel.

Men søvnbehovet varierer fra person til person. I den forbindelse så spiller vår genetikk en viktig rolle. Det finnes personer som ikke påvirkes negativt av kun seks timers søvn. Disse personene har en mutasjon av et spesifikt gen. Når forskerne genspleiset mus til å uttrykke dette genet, var de i stand til å holde seg våken 1,2 timer ekstra sammenlignet med normale mus.

De anbefalte 7-8 timene nattesøvn er en god retningslinje, men det handler i bunn og grunn om å la din kropp og hjerne hjelpe deg med å finne dine personlige behov for søvn. Vi mennesker er ikke like og har ikke de samme behovene for søvn. Sov det antallet timer som fungerer best for deg.

Motta nyhetsbrev