figure figure

Gode søvnvaner kan øke livskvaliteten

Skrevet af: Anne Larsen

Gode søvnvaner, er noe av det viktigste du kan ha, for en stabil hverdag full av energi. Hvis du har vanskelig for å sove, eller sover urolig, er det noen enkle grep du kan gjøre, for å få en sunn søvnsyklus. Omtrent hver tiende person vil ha problemer med søvnen, til enhver tid, og det er et utbredt problem. Søvnløshet er noe som rammer eldre mest, men det er ingen aldersgrense, og det oppleves som ubehagelig og en byrde, uansett alder og utgangspunkt.

Kroppens naturlige hormon Melatonin

Et av hovedproblemene er ofte mangel på frisk luft, og fysisk aktivitet. Dagslys utløser nemlig et hormon, som kalles for Melatonin, og er et hormon som regulerer den biologiske klokken alle har.

Melatonin-produksjonen, som kroppen din setter i gang naturlig, vil øke mot kvelden, fordi hjernen din sier det snart er natta. Er du utsatt for kunstig lys, eller dagslys i det hele tatt, vil dette hemme fremskyndelsen av hormonet og forsinke prosessen mot en naturlig søvnperiode.

Fysisk aktivitet kombinert med dagslys, er en vinnende kombinasjon, som kan betydelig forbedre søvnkvaliteten. I en overgangsperiode, kan det være lurt å sette ned tempoet før du går i seng.

Venn kroppen til å sove

Poenget er å venne kroppen til, at når du skal sove, så sover du. Derfor, er det like viktig å gå i søvnmodus og ikke har noen unødvendige forstyrrelser i en håndsrekke. Når du først har fjernet sengeteppe fra sengen, lagt deg ned under dyna, og hviler hodet på puten, skal du sove – ferdig basta!

Det kan være mange årsaker til at du ikke får sove i utgangspunktet. Kanskje du bekymrer deg mye, er i en stresset periode, eller det er andre årsaker, som forstyrrer søvnen din. Noen arbeider, for eksempel, skiftarbeid, og har jevnlig perioder med dårlig søvn. Nei, det er ikke alltid like lett å identifisere årsaken til søvnproblemer, men hvis du følger noen gode råd kan det hjelpe deg med å komme inn i riktig søvnrytme igjen.

Konsekvenser av dårlig søvn

Konsekvensen av å ikke ha en sunn, god og fullverdig søvnsyklus, er noe du vil merke ganske raskt. Avhengig av hvor lang tid du går uten søvn kan symptomene komme snikende. Andre ganger vil du oppleve ubehag veldig raskt. På lang sikt kan konsekvensene av dårlige søvnvaner faktisk være livstruende, hvor du kan utvikle hjertesykdommer, diabetes og oppleve en vektøkning generelt. På kort sikt, er det reaksjonsevne og andre kognitive ferdigheter, som vil være den største byrden ved for lite søvn.  Du kan sjekke mer livsstilsartikler her.

Øk livskvaliteten med sunne søvnvaner

Med gode, sunne søvnvaner kan du øke livskvaliteten betydelig. Det er viktig å ha faste rammer, hvor du sover til fastsatte tider, og at du sover i gode og komfortable omgivelser. Du kan kontakte en lege hvis du opplever alvorlige symptomer på søvnløshet og få medisiner, som hjelper deg med å sove, men det er mange andre grep du selv kan gjøre.

Det er viktig med et soverom hvor du slapper av. Kanskje problemet er så enkelt, som at du ikke har riktig madrass eller sengen er for hard. Vi har alle ulike kropper, og ulike behov, men det er ofte i soverommet problemet kan ligge. Noen åpner også vinduet om natten, for å forbedre inneklimaet. Hold deg også unna soverommet på dagtid. La sengeteppet ligge og unngå uregelmessig søvn ved å sove middag. En sunn og god søvnrytme er noe av det viktigste du kan ha her i livet!

Motta nyhetsbrev