figure figure

Din guide til den perfekte madrassen

Skrevet af: Anne Larsen

Den perfekte madrassen skal hjelpe oss med å forbedre kvaliteten på søvnen vår. Ved å forbedre vår søvnkvalitet kan vi sikre mer energi og overskudd i hverdagen.  Derfor er det uhyre viktig at vi sover på en madrass som er med på å optimere kvaliteten av vår nattesøvn mest mulig. Ved å følge denne guiden er du sikret en madrass i høyeste kvalitet som tilgodeser dine personlige behov.

Hva er ditt behov?

Først og fremst, skal du gjøre deg opp en mening om hva dine personlige behov er. Hva skal sengen brukes til? Blir den for eksempel brukt som «sofa» på et ungdomsværelse – eller brukes den kun som seng?

Hvis sengen brukes til mer enn bare å sove i, så skal du naturligvis overveie hvordan disse behovene blir dekket best mulig. Det kan være en god ide å overveie en justerbar seng, hvis sengen skal brukes til lesing eller til å se TV i.

Har du problemer med vann i benene, eller hoster om natten, er en justerbar seng en god løsning for å lindre disse plagene.

Få gratis veiledning til valg av madrass her

Ryggsøylens posisjon

Den måten ryggsøylen er plassert på når vi legger oss i sengen, er en helt avgjørende faktor for kvaliteten av madrassen – og om den dekker den enkeltes individuelle behov.

Det er viktig at ryggsøylen er parallell med sengelinjen når du ligger på siden. Dessuten er det viktig at du ikke kan føre en hånd inn mellom korsryggen og madrassen når du ligger på ryggen, da dette gir en usunn krumming av korsryggen. Derfor skal madrassen gi muligheten for at rumpa kan synke ned i madrassen, og dermed bule opp og gi støtte til korsryggen.

For å undersøke dette i forbindelse med kjøp av madrassen, er det en god ide å ha med en annen person. Mens du ligger i sengen, skal din partner, venn eller venninne vurdere ryggsøylens posisjon i de forskjellige liggeposisjonene. Få personen til å føre en hånd inn under korsryggen – her er det viktig at det er motstand, så du sikrer støtten til korsryggen. Korsryggen skal være i kontakt med underlaget, hvis det ikke er kontakt er madrassen for hard.

Vær ærlig ovenfor deg selv når du skal finne den beste madrassen.

Se deg selv i speilet

Se på deg selv! Har du brede hofter eller andre kroppsformer, så skal du overveie en madrass med soneinndeling.

Soneinndeling er laget for å gi bedre komfort. Madrassen er dermed oppdelt i soner, hvor hardheten varierer, alt etter hvilken soneinndeling du søker. Er du i besittelse av en fyldig bakdel, kan du med fordel gå etter en soneinndelt madrass som tar høyde for dette.

En av de hyppigste feilene i forbindelse med kjøp av madrass, er når både mann og dame kjøper samme madrass. Menn og kvinner er meget sjeldent i besittelse av samme høyde, vekt og kroppsbygning. Menn veier som regel mer enn kvinner og derfor skal de som oftest ha en hardere madrass. Kvinner derimot, skal oftest ha en soneinndelt madrass som tilgodeser deres kvinnelige former.

Valg av overmadrass

Der er ikke mange som tenker over valget av overmadrass. Men dette valget kan vise seg å være like så viktig, som valget av den alminnelige madrassen.

Overmadrassen kan ha atskillige funksjoner, noen overmadrasser kan virke avkjølende, mens andre derimot kan ha en varmende effekt. Alt etter om du foretrekker å sove kaldt eller varmt, kan overmadrassen ha en avgjørende effekt.

Ved bruk av overmadrass, er du i stand til å kompensere en enten for hard eller myk madrass. Dette er ikke optimalt, men hvis du ikke har mulighet for å skifte madrass med det samme, kan en overmadrass være med på å kompensere og gi deg en bedre nattesøvn.

Madrassens alder

Noen tror at en madrass kan holde en menneskealder. Dette er ikke tilfellet!

Alt etter kvaliteten på madrassen kan den i gjennomsnitt holde i 10 år, før den bør skiftes ut. Etter mange års bruk kan ikke madrassen lengre oppfylle sin fulle funksjon, da materialene blir slitte.

Overmadrasser holder i utgangspunktet langt fra så lenge som den alminnelige madrassen. Det primære materialet i en overmadrass er skum, som blir hurtigere nedbrutt. Som utgangspunkt holder en overmadrass kun halve tiden, av det den alminnelige madrassen gjør.

Din egen alder

I og med at vi alle sammen blir eldre med tiden, så endrer våre behov og kroppsform seg også. Kroppsvekten økes og våre former endrer seg markant med alderen. Derfor er det viktig at disse forandringene blir tatt i betraktning, hver gang vi skal kjøpe ny madrass.

Hvis du for 10 år siden kjøpte en madrass med en bestemt soneinndeling, er det slett ikke sikkert at du skal gå etter den samme madrassen igjen – tvert imot. Har hoftene blitt litt bredere, eller bakdelen litt større, er du nødt til å være ærlig over for deg selv og ekspeditøren som skal hjelpe deg med å finne den optimale madrassen. Hvis du gir feilaktig informasjon angående vekt og høyde, så risikerer du å få feil rådgivning og kan derfor ende opp med å komme hjem med feil madrass, som ikke vil bidra til en optimal søvnkvalitet.

Motta nyhetsbrev