Skrevet af: Anne Larsen
Vask av dyne og pute behøver ikke å være vanskelig.
Dynen og hodeputen er altavgjørende kriterier for vår søvnkvalitet. Miljøet i soveværelset, samt sengens kvalitet og tilpassing er ikke utelukkende kriterier som kan sikre deg den beste søvnen. Din dyne og pute er like avgjørende for et sunt miljø i soveværelset.
Noen mennesker foretrekker å bruke den samme dynen hele året rundt, mens andre har både sommer- og vinterdyne. Hos Sovbedre.com anbefaler vi at du skifter mellom sommer- og vinterdyne med årstidene, da det hjelper til med å opprettholde en optimal temperatur, uansett årstid.
Hvis du har en sommerdyne eller vinterdyne liggende, som nå skal finnes frem, så er det en rekke forbehold du skal ta innen du tar den i bruk. Det mest avgjørende er uten tvil vaskingen av dynen, som vi vil prøve å klargjøre for deg i denne artikkelen, slik at du med god samvittighet kan ta frem dynen.
Det kan være atskillige konsekvenser forbundet med en dyne eller pute som ikke er vasket og behandlet korrekt. Derfor vil vi i denne artikkelen prøve å gjøre det klart, hva du skal være særlig oppmerksom på når du skal vaske din dyne og pute, og hvilken påvirkning det ha for deg og søvnkvaliteten din.
Chat med en dyne- og pute-ekspert
Hvis du vil ha hjelp med rengjøring eller hjelp til å velge en ny pute eller dyne , så anbefaler vi at du chatter med en profesjonell sengeveileder.
Hos forhandleren Bedre Nætter er det mulig å chatte gratis og uforpliktende med en sengeekspert.
Eksperten kan hjelpe deg med å treffe det rette valget og ikke minst svare på de spørsmålene du måtte ha.
Chat med en sengeveilederKan jeg vaske min dyne og hodepute selv?
Vask av dyne og pute behøver ikke å være vanskelig.
Vasking av dyne og hodepute er en forsømt oppgave i mange hjem. Størstedelen av oss er uvitende til hva vi skal gjøre, hvor vi må gjøre det og hva det krever. I mange norske hjem er den typiske holdningen til opprettholdelse av hygiene i sengen, at jevnlig vask av sengetøyet kan opprettholde det sunne miljøet i sengen. Men dette er ikke korrekt!
For å opprettholde en god hygiene i sengen, skal dyne og hodepute vaskes 2 til 4 ganger årlig – og du kan gjøre det selv. Du behøver ikke å skulle frakte dyne og pute til det vaskeri, da en gjennomsnittlig norsk vaskemaskin som kan ta 7 kg, saktens kan klare oppgaven.
De mest alminnelige dyner er trukket med 100% bomull. Disse dynene kan du vaske selv i hjemmet. Du finner som regel beskrivelsen av dynens materialer i et av hjørnene på dynen.
Hvis dynetrekket er laget av silke, eller hvis du har en edderdundyne, så skal du være ekstra påpasselig, da disse materialene krever en meget skånsom behandling. Derfor kan det være en fordel å avlevere disse typene til et profesjonelt renseri, hvor de har utstyret til å ivareta oppgaven, og dermed løper du ingen risiko.
OBS: Vask aldri dyne og pute sammen! En hodepute er mye mer kompakt enn en dyne og kan inneholde nesten tilsvarende mengde dun som en hel dyne. Derfor er det meget viktig at dyne og pute vaskes hver for seg. Du kan dog vaske to puter av gangen, da de ikke fyller på langt nær så mye som en dyne.
Gode råd til vask av dyne og pute i hjemmet
Vask av dyne og hodepute kan være en omfattende oppgave. Det er langvarig prosess og derfor er det viktig at du setter av god tid til oppgaven. Det kan ta mellom 6 til 8 timer å vaske og tørke en dyne.
Foruten vaskerådene nedenfor, så er det meget viktig at du følger vaskeanvisningen på dynen.
- Dynen skal vaskes på 60 grader på et skånsomt program.
Ved 60 grader dør levende organismer som husstøvmidd og muggsopp, derfor er det viktig at dynen kommer opp på denne temperaturen i forbindelse med vaskingen.
- Avslutt vaskeprogrammet med sentrifugering
Dette er viktig, for at det skal presses så mye vann ut av dynen som overhodet mulig. Dermed blir tørkingen lettere og det er mindre sjanse for at dunene klistrer seg sammen i klumper.
- Benytt ensymfritt vaskemiddel
Du kan risikere at dyner og puter mister sin bæreevne, hvis du ikke bruker enzymfritt vaskemiddel. Alminnelig vaskemiddel kan bryte ned det naturlige fettlaget til dunene, som betyr at dynen vil bli dårligere til å isolere og holde på varmen.
Du kan som regel se på vaskemiddelet om det er velegnet til dundyner, ellers kan et vaskemiddel til ullvask også være velegnet. Bruk ca 50 ml. til én dynevask.
- Tørkingen skal skje i en tørketrommel
Ved å benytte en tørketrommel sikrer du at dyne og pute tørker ordentlig og du unngår utvikling av sopp og mugg.
Tørketiden kan variere mye, men som hovedregel skal en dyne være til tørking i tørketrommelen i mer enn 4 timer før den er helt tørr.
Tips: For å kunne vurdere om dunene i enten dynen eller puten er helt tørre, kan det være en god ide å veie dynen før og etter vask. Hvis dynen er tyngre enn før den gikk i vasken, så er ikke dunene tilstrekkelig tørre og inneholder stadig fukt som krever ytterligere tørking.
- Bruk tennisballer
Når du tørker dynen din, så er det viktig å legge med to eller tre tennisballer, da de er med på å fordele dunene jevnt og dermed unngå klumper, så dyne og pute opprettholder sin luftighet.
- Rist dynen under tørking
Hvert kvarter gjennom tørkingen skal dyne og pute ristes. På samme måte som tennisballene, er dette med på å opprettholde luftigheten og unngår klumper i dunene.
- Til sist skal dynen luftes utenfor
For å være helt sikker på å opprettholde optimal fordeling av dunene, kan du med fordel lufte dyne og pute ute, eller gi dem en ekstra kjøring i tørketrommelen med kald luft.
OBS: Vær forsiktig med å plassere dyne og pute i direkte sollys, da det kan «mørne» stoffet og lage huller.
Forebygg allergi og dårlig sengeklima
Forebygg allergi og dårlig sengeklima – og sov bedre.
Ved å vaske dyne og hodepute regelmessig kan du forebygge allergi. Det hopes opp enorme mengder støv i soveværelset og svært mye av det stammer fra våre dyner.
Husstøvmidd lever og formerer seg best i temperaturer mellom 17 og 32 grader og fuktighet mellom 55 og 75% RF (relativ luftfuktighet). Derfor er de ytterst tilfredse i dyner og puter, hvor de har optimale leveforhold.
Undersøkelser utført av Astma-Allergi Danmark viser, at flere og flere blir allergiske overfor husstøvmidd, hvilket er et stort problem. Å opprettholde et sunt klima i soveværelset kan være med på å forebygge det.
Tips: Vask ved 60 grader tar livet av levende organismer som husstøvmidd og mugg.
Chat med en dyne- og pute-ekspert
Hvis du vil ha hjelp med rengjøring eller hjelp til å velge en ny pute eller dyne , så anbefaler vi at du chatter med en profesjonell sengeveileder.
Hos forhandleren Bedre Nætter er det mulig å chatte gratis og uforpliktende med en sengeekspert.
Eksperten kan hjelpe deg med å treffe det rette valget og ikke minst svare på de spørsmålene du måtte ha.
Chat med en sengeveilederOppretthold kvaliteten og forleng holdbarheten
Holdbarheten på dyner og puter kan i realiteten forlenges ved å vaske 2 til 4 ganger årlig. Når du bruker din dyne og pute, så vil dunene med tiden klumpe seg sammen og forringe kvaliteten og bæreevnen. Ved å vaske din dyne og pute, kan du opprettholde bæreevnen samt luftfuktigheten, særlig i dynen.
Dyne og pute må maksimum vaskes 4 ganger i året. Hvis du overstiger dette, vil du slite for mye på dynen og kvaliteten vil med tiden forringes markant.
Feil vask og vaskeskader
Det er svært viktig at din dyne og pute får den rette behandlingen i forbindelse med vask. Du kan fort komme til å begå noen feiltrinn som kan være fatale for kvaliteten og dermed ødelegge dyne og pute.
En god huskeregel er å sjekke syingen før du starter med å vaske dynen eller puten din. Sørg for at det ikke er noen hull i sømmene, så dunene ikke kan slippe ut under vask.
En klassisk vaskeskade er at dundynen faller sammen etter vask. Luftfuktigheten i dynen forsvinner og den mister sin bæreevne. Man kan også oppleve at dynens trekk blir morken og går i stykker. Dette er også et tegn på en hyppig vaskeskade.
Hvis du bare følger anvisningene ovenfor, så skulle det ikke være risiko for at du vil komme til å oppleve noen av de nevnte vaskeskadene. Disse oppstår kun hvis det er gjort noe feil i forbindelse med vaskingen – feil temperatur, feil vaskemiddel, dårlig tørking osv.