figure figure

Enkle tips til å sove bedre

Skrevet af: Anne Larsen


Mange nordmenn sliter jevnlig med søvn og problemene kan ofte variere fra person til person. Det er heller ikke å legge skjul på at søvnproblemer ofte kan være sammensatte og vanskelig å kurere.

Sliter du med søvn er det allikevel mye du kan gjøre for å tilrettelegge til det bedre. Enkle tips kan gi deg grunnlaget du trenger for å få hevet søvnkvaliteten betraktelig. Sliter du med søvn er det derfor svært viktig at du selv gjør det du kan for å få en bedre natts søvn.

Nøkkelen til en god natts søvn starter ofte lenge før du legger deg, og du bør alltid sørge for å være prinsippfast og ha gode rutiner for hvordan døgnrytmen skal være. Mange grøsser av tanken på å ha faste leggetider, men dette er en av nøklene til å venne kroppen til en rutine som ikke forstyrrer de intrikate biologiske prosessene som foregår. Kroppen trenger mye naturlig sollys og det er derfor det er så viktig å få søvn når det er mørkt. Har man problemer med å opparbeide seg en søvnrutine, er det viktig at man går gradvis fremover. Hvis man legger seg for seint, er det viktig å gradvis justere leggetiden til det tidspunktet man ønsker, og man bør ikke ta sikte på å justere mer enn 10-15 minutter daglig.

En annen viktig faktor for søvnkvalitet er kostholdet vårt. For mange er det en selvfølge å holde seg unna koffein på kveldstid, og dette er en god leveregel. Koffein bør helst ikke inntas etter 18:00, og husk at det er flere drikkevarer som inneholder koffein som du kanskje ikke er klar over. Både lettbrus som Cola Zero og Pepsi Max inneholder koffein, og det samme gjelder te. Koffein har relativt lang halveringstid og det er derfor lurt å være forsiktig med inntaket på kveldstid. Alkohol er en annen synder som mange tror hjelper på søvn. Sannheten er at alkohol både forverrer søvnkvalitet og kan forstyrre døgnrytmen. Én enhet eller to gjør sjelden stor skade, men hvis du har søvnproblemer fra før vil det alltid være lurt å være forsiktig med alkohol.

Mat er en annen viktig faktor, og man bør alltid være forsiktig med hva man putter i seg før leggetid. Tung og fet mat som er vanskelig å fordøye gjør sjelden underverker for søvnen, og sørg derfor for å spise lette måltider før sengetid. Pass også på å begrense den fysiske aktiviteten før man legger seg. Store anstrengelser rett før man skal legge seg er sjelden lurt. Generelt sett er det lurt å roe ned en time eller to før man skal legge seg. Prøv å tone ned på stimuli som TV og musikk, men fokuser istedenfor på å lese en bok eller lignende.

Det siste tipset er naturlig nok å finne seg en god seng. Dette bør være selvsagt, men mange ligger faktisk å vrir seg i senger som ikke egner seg å sove i. Ønsker du å finne den optimale sengen til ditt bruk, kan du se nærmere her.

Motta nyhetsbrev