figure figure

Springfjærmadrass

Utvalgte produkter

Springcomfort – Spesialmål

5.200 kr.

Den vil da passe perfekt til dine behov og samtidig opplyses den endelige […]

Les mer
golden-star golden-star golden-star golden-star grey-star

Baseret på 69 anmeldelser

Airpur Senses

5.799 kr.

Bedre Nætter har i mange år betjent kunder i hele Danmark. Du kan […]

Les mer
golden-star golden-star golden-star golden-star grey-star

Baseret på 69 anmeldelser

Springdreams – Spesialmål

6.400 kr.

Det har aldri vært enklere å få kvalitetsmadrasser i spesielle størrelser.Madrassen består av […]

Les mer
golden-star golden-star golden-star golden-star grey-star

Baseret på 69 anmeldelser

Når du skal velge springfjærmadrass, handler det først og fremst om å finne den riktige størrelsen og den rette hardheten. Det er nemlig en skrøne at det bare handler om å ligge så hardt som mulig. Så les videre og finn ut av hvordan du skal velge den beste springfjærmadrassen til akkurat deg.

Velg den rette springfjærmadrassen

Hvis du vil være helt sikker på at du velger den rette springfjærmadrassen, så anbefaler vi at du chatter med en profesjonell madrassekspert.

Hos forhandleren Bedre Nætter er det mulig å chatte gratis og uforpliktende med en madrassekspert.

Eksperten kan hjelpe deg med å treffe det rette valget og ikke minst svare på de spørsmålene du måtte ha.

En god nattesøvn er en forutsetning for at du kan få noe ut av den kommende dagen. Uten ordentlig nattesøvn over lengre tid, kan du komme til lide av en rekke følgesykdommer, som for eksempel depresjon. Samtidig kan du oppleve vektøkning og får muligens også på lengre sikt problemer med rygg, bekken og blodomløp.

Så det handler om å sove godt om natten. Det krever først og fremst en god madrass som passer til og støtter opp om kroppen din. Dermed får du de beste betingelser for å sove natten igjennom og ikke stå opp neste morgen med plager fra nattesøvnen din.

3 gode forslag til springfjærmadrasser

BN 300 HR er en springfjærmadrass med 300 pocketfjærer per kvadratmeter. Den passer perfekt til personer på under 95 kilo. Madrassen kan ytterligere tilpasses til bruk av personer under 75 kilo, fordi du fritt kan velge mellom medium og fast fasthet.

Kan kjøpes hos Bedre Nætter

Springdreams er en springfjærmadrass til personer som veier over 95 kilo, eller til deg som har bruk for ekstra støtte til kroppen. Sengen er utstyrt med hele 513 multipocketfjærer per kvadratmeter og fås i to hardheter.

Kan kjøpes hos Bedre Nætter

Venus Springmadras er perfekt til personer på under 75 kilo eller til deg på under 95 kilo, som helst vil ligge mykt. Her er det kun 250 pocketfjærer per kvadratmeter, men det er stadig mulig å velge mellom to hardhetsgrader.

Kan kjøpes hos Bedre Nætter

Springfjærmadrassen er det tradisjonelle førstevalget

Springfjærmadrassen har i mange år vært det tradisjonelle førstevalget her hjemme. Mens den var et luksusprodukt ved lansering, fås den i dag i mange forskjellige prisklasser og er som oftest også en fast bestanddel i de ferdige sengene man kan kjøpe hos de fleste møbelforretninger online og IRL.

Siden lanseringen har springfjærmadrassen gjort et kvantesprang – særlig med hensyn til den teknologien som gjemmer seg i dens indre. Særlig etter årtusenskiftet har utviklingen vært rivende. Så i dag er det litt utfordrende å velge den rette springfjærmadrassen. For det krever innsikt i både fjærkonstruksjon, anvendelse av komfortsoner og hvilken hardhet madrassen har.

Videre bør du også vite en smule om anatomi. Det er særlig viktig at ryggsøylen ligger jevnt og korsryggen står vinkelrett på den, når du velger springfjærmadrass. Det avhenger igjen om springfjærmadrassens hardhet, fjærtetthet og komfortsonenes plassering. Men alt det kommer vi tilbake til.

Start med å finne den rette størrelsen

Når du skal velge springfjærmadrass, handler det naturligvis om å finne en som passer i den sengen du har stående. Men skal sengen også skiftes ut, er det et godt tidspunkt å overveie om størrelsen på springfjærmadrassen – og dermed på sengen – også skal opp- eller nedjusteres.

Da er det en god ide å starte med høyden. Det er nemlig viktig at springfjærmadrassen er 10 til 20 cm lengre enn du selv er. Dermed unngår du å komme til å føle at det ikke er nok plass i sengen til deg. Har du den fornemmelsen, kommer du ubevisst til å ligge og krøke deg sammen om natten. Det kan gi problemer med rygg og korsrygg, som dermed kommer til å ligge i en unaturlig og kanskje også spent stilling.

Samtidig unngår du praktiske problemer som for eksempel å få stukket tær eller føtter ut over endegavlen på sengen, eller ligge å banke hodet opp i hodegavlen. Det kan nemlig både gi hold i nakken og spenninger i skuldrene og øverste del av ryggen.

Størrelsen handler også om bredden. Ligger du urolig i sengen om natten, er det godt å ha ekstra plass å breie seg på. Så faller du ikke ut av sengen, eller kommer til å bumpe inn i partneren din som ligger ved siden av deg.

Velg en hardhet og fjærkonstruksjon som passer til din kropp

Du har sikkert hørt at det gjelder å ligge så hardt som mulig. Det stemmer slett ikke. Men fremdeles er det mange som kjøper springfjærmadrass etter den teorien, og dermed ender opp med å ligge for hardt om natten.

Hvor hardt det føles å ligge i sengen, handler dels om hardheten til fjærene og dels antallet av fjærer per kvadratmeter i sengen. Til sist har eventuelle komfortsoner i springfjærmadrassen mye å si. Disse tre faktorene skal stemme til din vekt og kroppsbygning. Først når det passer perfekt sammen, kommer du til å ligge med ryggsøylen så rett som mulig når du ligger i sengen.

Vær ærlig om vekten din og ligg godt om natten

Så uansett om du skal velge springfjærmadrass eller seng, lønner det seg ikke å lyve om vekten – heller ikke selv om du flau over vekten. For lyver du deg lettere enn du er, kan du risikere å komme til å kjøpe en springfjærmadrass som er alt for myk å ligge på.

Den lille hvite løgnen – selv om det kanskje bare er noen få kilo vi snakker om – kan ende med å gi deg rygg- eller andre problemer senere. Så vær ærlig og vær sikker på at du får de beste forutsetningene for en god nattesøvn.

Springfjærmadrassens hardhet

Hardheten kommer av stivheten i fjærene i springfjærmadrassen. Altså hvor lett fjærene gir etter, for den belastningen de utsettes for. Generelt er det tre forskjellige hardheter, men i praksis er det kun to av dem som brukes – med mindre vi snakker om spesialmadrasser.

Det handler om medium fasthet og fast fasthet. Her er medium fasthet litt mykere enn fast fasthet. Fastheten velges etter din vekt, så du får en springfjærmadrass som tåler den vekten du har. Her kan lette personer på 75 kilo og under nøye seg med medium fasthet, mens personer over 75 kilo bør velge en madrass med fast fasthet.

Springfjærmadrassens fjærer

Når det kommer til fjærene i springfjærmadrassen, anvender de aller fleste springfjærmadrasser i dag de såkalte posefjærene. De er mindre i dimensjon enn de gammeldagse stive krabatene som du finner i springfjærmadrasser som er 20-25 år gamle.

Det betyr at fjærene kan stå tettere i springfjærmadrassen og dermed støtter kroppen din bedre. Samtidig opplever du et mer jevnt trykk på kroppen, motsatt av de gamle fjærtypene som ofte satt med flere centimeters mellomrom.

Jo mer du veier, jo flere fjærer per kvadratmeter bør springfjærmadrassen ha. Her opereres det som oftest med to forskjellige fjærtettheter, nemlig «pocket», hvor det er 300 fjærer per kvadratmeter og «multipocket», hvor det er omkring 100 til 250 fjærer mer per kvadratmeter.

Her skal personer på under 95 kilo alltid gå etter en springfjærmadrass med pocketfjærer, mens personer på 95 kilo og under skal velge multipocketfjærer.

Ligger vekten din rett rundt 95 kilo, skal du være særlig oppmerksom på valget ditt. Forventer du å gå ned i vekt, kan det bety at du kommer til å ligge for hardt hvis du velger multipocketfjærer og legger du på deg, kommer du til å ligge for mykt med pocketfjærer.

Komfortsoner og ryggsøylens plassering

Til sist er det komfortsoner. Det er områder i springfjærmadrassen som er designet til å bære en bestemt del av kroppen. Her er det som oftest ekstra støtte til de områdene av kroppen som ikke er så fremtredende, mens skuldre og bekkenpartiet oftest får lov til å synke litt mer ned i underlaget.

Det betyr at du får bedre muligheter for å få en så rett ryggsøyle som mulig, når du ligger i sengen. Er springfjærmadrassen helt perfekt, skal du helst uten problemer kunne få en flat hånd inn under korsryggen når du ligger på ryggen. Samtidig skal trykket på håndflaten være helt jevnt.

Det er altså en god ide å ta med partneren, eller en venn, når det skal velges madrass. Så kan vedkommende se etter hvor rett ryggsøylen din er, når du ligger på siden. Er madrassen perfekt, skal ryggsøylen ligge helt vannrett. Samtidig skal korsryggen være helt vinkelrett på ryggsøylen. Da passer madrassen til deg.

Hvordan lages en springfjærmadrass? Få svaret nedenfor:

En eller to springfjærmadrasser i dobbeltsengen?

Skal du kjøpe springfjærmadrasser til dobbeltsengen, er det mange som ser på en springfjærmadrass på 180 x 200 cm. Da slipper de nemlig den irriterende sprekken midt i sengen.

Det kan dog komme til å gi, i hvert fall den ene av de to som skal ligge i sengen, ganske store problemer. For typisk så har vi jo ikke samme kroppsbygning og vekt. Så derfor kommer den ene av dere til å ligge feil, hver eneste natt fremover.

Derfor bør dere alltid kjøpe to individuelle springfjærmadrasser, når dere skal velge madrasser til dobbeltsengen. Så kan dere kjøpe til en overmadrass, som kan ligge over hele sengen. På den måten slipper dere den irriterende sprekken.

Det er også mulig å kjøpe et madrassovertrekk, som kan holde de to madrassene sammen. Det ses ofte i kontinentalsenger, hvor mange tror at springfjærmadrasslaget er en samlet madrass på grunn av overtrekket.

Slik vedlikeholder du en springfjærmadrass

Skal du gi din springfjærmadrass de beste forutsetningene for å holde i mange år, bør du vende madrassen med jevne mellomrom. Ikke kun i bredderetningen. Også i lengden. Da skal du dog være oppmerksom på om madrassen har spesielle komfortsoner, som så vil ligge feil.

Det er også en god ide å sørge for at madrassen blir luftet med jevne mellomrom, samt å se etter at madrassen alltid er tørr. Så kan du ha glede av springfjærmadrassen i mange år fremover.

Få mulighet for å prøve springfjærmadrassen hjemme

I praksis er det dog vanskelig å beslutte seg alene ut fra fakta. Så selv om vi i denne artikkelen gir deg en rekke tommelfingerregler du kan gå følge når du velger springfjærmadrass, handler det i siste ende om hvordan du har det med å ligge på madrassen.

Handler du på nettet, har du selvsagt ikke mulighet for å prøveligge madrassen. Handler du i en fysisk butikk lurer du lett deg selv, hvis du baserer valget ditt på de få minuttene du prøver å ligge i en springfjærmadrass når du er i butikken. Derfor ender de fleste med å komme hjem fra butikken med en madrass som er alt for myk.

Uansett om du handler på nettet eller i en fysisk butikk, bør du derfor velge en forhandler som gir deg mulighet for å prøve sengen hjemme – for eksempel Bedre Nætter – i en lengre periode, typisk 14 dager til en måned. Så har du mulighet for å prøve springfjærmadrassen i praksis. Dermed kan du bedre kjenne etter i kroppen, hvor godt du ligger om natten. Du kan også finne ut av om du opplever noen plager i løpet av dagen, som kan tenkes å komme fra sengen.

Motta nyhetsbrev